Az ezerarcú batáta (édesburgonya)

hirdetes

Az ezerarcú batáta (édesburgonya) A méltatlanul elfeledett édesburgonya, vagy más néven batáta leginkább akkor kerül elő újra az étkezési palettánkra, ha új jövevény érkezik családunkba, ugyanis köztudott, hogy a babák egyik legkedvesebb zöldségféléje, ami a közhiedelemmel ellentétben korántsem burgonyaféle. A batáta a szulákfélék családjába tartozik, s amit fogyasztunk, az tulajdonképpen a megvastagodott gyökere. Ez a módosult gyökérzet lehet narancssárga, lila, rózsaszín vagy fehér húsú is, a benne lévő rengeteg vitamin és tápanyag miatt ajánlják a babáknál a hozzátáplálás legelső szakaszában. A batáta lisztjéből szeszt is gyártanak. Fiatal, friss, zsenge levelei szintén fogyaszthatóak, gazdag forrása vitaminoknak, ásványi anyagoknak és fehérjéknek. Kiváló saláta készíthető belőle. Bioaktív anyaga miatt szerepet játszik az egészségvédelemben, s javítja az immunrendszert is, jó hatással van a szívre, a szemekre és az öregedésre is!

Magvetéssel és palántázással is szaporítható, de első alkalommal ne egyből a magvetéssel próbálkozzunk (magvetés csal fóliasátorban kora tavasszal, amiből palántát nevelünk, majd kiültetjük), hanem biztos helyről szerezzünk be palántát, amely egészen június végéig bátran kiültethető kertünkbe. Helyrevetéssel ne próbálkozzunk, és csak mert hasonlít a krumplihoz, eszünkbe ne jusson vetőgumóról megpróbálni szaporítani, mert csupán a földnek ajándékozunk komposztot, de kihajtani biztosan nem fog! Nagyon fontos információ, hogy csak előre alaposan fellazított talajba szabad palántázni batátánkat, s még fontosabb, hogy az egész nevelés során laza maradjon a talaj, ugyanis az édesburgonyának másodlagos gyökérmegvastagodása van (ilyen a répa is), ellentétben a hagyományos burgonya gumóval, amely szár eredetű.

Érdemes bakhátra telepíteni, így az apró morzsalékos talaj könnyebben megmarad, a bakhátakat pedig fekete agro fóliával takarjuk le, majd az ültetéskor vágjunk/égessünk bele akkora lukat, hogy el tudjuk palántázni növényünket. Az agrofólia hőt tart meg (batátánk eléggé melegigényes), emellett kiválóan távol tartja a gyomokat, bent tartja a talajban a nedvességet (kevésbé párolog el a talaj felületéről), ráadásul fekete felülete miatt egy melegebb mikroklímát is biztosít a körülötte lévő növényeknek, így a batátának is.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy mikortól ültethetjük ki palántáinkat, ugyanis ezen múlik a batáta egész éves terméshozama. 10fok alatt az édesburgonya életfolyamatai lelassulnak, nem vesz fel kellő mennyiségű tápanyagot, így akár el is pusztulhatnak pici palántáink. Ezért halasszuk az ültetést májusra, amikor már biztosan nem hűl le a levegő éjszaka sem 10 fok alá. Túl későre sem szabad halasztani a kiültetést, mivel a batáta egy eredetileg trópusi növény, így a megvastagodott gyökérrész kineveléséhez minimum 100-110 napra szüksége van, és ha még az őszi lehűlések előtt szeretnénk felszedni belőle, akkor lekésőbb június közepe-vége legyen a határidő a palánták kiültetésére. A palántákat 30 cm tőtávra és 1méteres sortávra ültessük. Rendszeres és bőséges öntözést igényel.

Akinek nincs kertje, de nagyon szeretné kipróbálni a batátát, annak van rá lehetősége, hogy az ablakban hajtasson belőle! Hiszen nem csak élelmiszer, hanem mutatós dísznövény is egyben! Ha kint neveljük dézsában, akkor egynyáriként funkcionál, azonban ha verandára vagy üvegházba behozzuk, akkor évelőként minden évben gyönyörködhetünk benne. Ebben az esetben a téli időszakban minimum 13 fokot biztosítsunk számára, mérsékelten öntözzük, épp csak annyira, hogy ne száradjon ki.

1. ábra: ‘Sweet Caroline Purple’

Nyáron ellenben bőséges öntözést és tápoldatozást igényel. A gumókat – csakúgy, mint az Avokádónál – lógassuk vízbe, vagy hurkapálcával peckeljük ki úgy, hogy egy befőttes üvegen megtámaszkodhasson, így könnyedén gyökereztethető lesz, s az első levelek megjelenése után, amik romár gyökereket is eresztett, egyből cserepeztethető! Dísznövényként a következő fajtákat válasszuk: ’Blackie’, ’Sweet Caroline’, ’Sweetheart Light Green’, ’Sweet Caroline Purple’.

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
2 + 11 =