Az ültetés és a palántázás alapjai

hirdetes

Bár még csak Január vége van, s a legtöbb ember inkább hátradőlne a jó meleg otthonában, az igazi kiskertész már ebben a nyugalmi időszakban is leporolja a szerszámoskamra tartalmát, és előkotorja az ültetésekhez, magvetésekhez és palántázásokhoz szükséges eszközeit. Természetesen nem esztelenül kezd el a hó alá vetni, vagy a fagyos talajba ültetni, hanem fóliasátrat, melegházat vagy szobai körülményeket biztosít kis növényei számára!

A magvetéssel egy másik cikkemben már foglalkoztam (Gondoljunk a tavaszra c. – a szerk.), így most inkább az ültetések illetve palántázások alapjai kerüljenek terítékre, többek között azért, mert a holdnaptár szerint az elkövetkező időszakban a Hold növekvő állása miatt a leveles és a virágzó növények ültetése aktuális lehet. Például Január 27-28.án virágzó növényeket ültessünk, palántázzunk, míg Január 29-30-án a leveléért kedvelt szobanövények átültetése, illetve palántázása legyen aktuális teendőnk. Maria Thun szerint, aki az első vetési holdnaptárat készítette, a Hold a tömegvonzása révén hatással van minden olyan élő és élettelen szervezetre, amelynek alapja a víz, így hát a növényekre is. Növő hold esetében a föld feletti növekedésekre kell koncentrálnunk, tehát ebben az időszakban vessünk, ültessünk, palántázzunk a leveléért, terméséért, virágáért kedvelt növényeket! No de hogyan?

Legtöbb növényünket, legyen az zöldség vagy gyümölcstermő, esetleg fűszernövény, kezdetben kisméretű cserepekbe ültetjük, míg meg nem erősödnek annyira, hogy kiültethessük őket szabadföldbe. A szabadföldi elhelyezés során ugyanis a pici növényeket hamarabb meg tudják fojtani a frissen kikelő gyomok, illetve cserepekbe ültetve állandó meleget biztosíthatunk nekik. Továbbá könnyebb a kezelésük, ha egy helyen vannak, könnyebb felismerni egy-egy egyedről, hogy megtámadta e valamely kórokozó vagy kártevő, s gyorsan el lehet különíteni az egészséges egyedektől, hogy azok ne fertőződhessenek meg.

A palántázott növények gyökeresedését hamarabb elérhetjük, ha kis cserepekben kezdjük nevelgetésüket, ilyenkor ugyanis kártevőktől mentes ültető közeget tudunk számukra biztosítani. Tápoldatozásuk szintén egyszerűbb ennek a módszernek a segítségével, hiszen könnyebb egy asztalra helyezett palántát tápoldattal ellátni, mint a szabadföldben elhelyezett társaik alá minden évben szerves trágyát szórni, amelyet azután természetesen azonnal be kell öntözni, hogy a trágya ne marhassa meg a még zsenge gyökereket. Figyeljünk arra is, hogy ne jéghideg vízzel borítsuk nyakon növényeinket, a langyos víz kevesebb energiát von el a növény környezetétől, így hatékonyabban fejtheti ki hatását. Ültető cserepeink alja minden esetben lukas legyen, hogy a mindennapi öntözés során a felesleges víz könnyedén eltávozhasson ezeken keresztül, megakadályozva az esetleges vízpangást a cserép alján.

A munkafolyamat kivitelezéséhez csupán egy kis ültető kanálra, egy pár kesztyűre, valamint

föld- homok- szerves trágya keverékére van szükségünk. Ennek hiányában használhatunk sima virágföldet is (a sima kerti talajt kevésbé ajánlom, valószínűleg tápanyagban szegényes), ám ekkor keverjünk a talajhoz elegendő tőzeget is, hogy lazább állagúvá tegyük a talajt, mert a víz így könnyebben át jut a talajon, megakadályozva annak pangását, amely a gyökerek fulladásához vezethet.
Ha átültetünk egy – egy növényt, akkor ügyeljünk arra, hogy a kis növények hajszálvékony gyökerei ne szakadjanak el, mert akkor nehezebben fognak regenerálódni. A művelet előtt megtöltjük új cserépedényeinket a földkeverékkel, majd a már elegendő gyökérrel rendelkező palántáinkat bele helyezzük az egyel nagyobb cserepekbe és körbe nyomkodjuk körülöttük a talajt, hogy könnyebben begyökeresedjenek. Ezek után már csak az öntözés művelete marad hátra, alaposan kis kannával (amire mindenképpen tegyünk fejet) öntözzük meg a tövüket, ügyelve arra, hogy a növény föld feletti része a lehető legkevesebb nedvességet kapja a gombás és bakteriális fertőzések végett.

Kitartó és örömökben gazdag munkát kívánok mindenkinek!

 

Bordás Melinda 

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
5 + 1 =