Biológiai szereket a vegyszerek helyett!

hirdetes

Biológiai szereket a vegyszerek helyett! Úgy vélem ma már a legtöbb ember számára világos, hogy a kémiailag előállított gombaölő szerek és rovarölő szerek amennyire hasznosak lehetnek a hirtelen feltámadt gond elhárításában, hosszú távon annyira mérgezőek és pusztítóak lehetnek a körülöttünk lévő csodálatosan összhangban lévő természet iránt. Az interneten most már könnyű bepötyögni, ha valaki valamilyen permetezőszert keres az egyes betegségekre vagy kártevőkre, nagy választékban vannak jelen ugyanis a piacon a z egyébként méhekre és vízi szervezetekre erősen ható mérgek, amelyeket ráadásul lelkesen fújkálunk ki (tegyük hozzá – felelőtlenül) a saját kertünkbe.

Azonban azt kevesen tudják, hogy ezekkel a szerekkel nem csak a hasznos rovarainkat, méheket, pillangókat, kisemlősöket sodorjuk veszélybe, hanem saját magunkat és családunkat is, hiszen ki ne szeretne enni a nagy nehezen megtermesztett zöldségeiből vagy gyümölcseiből? Nekik ajánlom az úgy nevezett biológiai védekezésben használt, kereskedelmileg is előállított egyik legnépszerűbb készítményt, amely nem más, mint a Trichogramma nemzetségből álló kapszula.

 

Szegény kis petefémfürkész (így hívják a Trichogrammát magyarul) nem is sejti, mekkora hasznunkra válik nekünk, embereknek, pedig csupán méretben akkorák, mint egy ékezet az ó betűn. Vagyis Földünk legkisebb szárnyas darazsa van a legnagyobb segítségünkre, ugyanis a legtöbb lepkefaj hernyója kártevő, s ez az apró kis rovar felkutatja a lepke petéket egészen ámulatba ejtő módon, ugyanis a megtermékenyített lepke illatanyagokat bocsát ki, ezt a petefémfürkész megérzi, és megtalálja a lepke tojásait. Amikor rájuk lelt, akkor belehelyezi a lepketojásokba a saját kis petéit (akár 30 db-ot is 1 lepketojásban). A teljes fejlődési ciklusa lezajlik a lepketojásban, és a felélt kártevő tojásából már a kész rovar bújik ki. Értéke tehát abban rejlik ennek a kis rovarnak, hogy nem engedi meg, hogy a kártevők petéjéből lárva legyen, amely lezabálja kertünk nagy részét.

1. ábra: Egy petefémfürkész éppen parazitálja a kártevő tojását

 

A Trichogramma petefémfürkész nemzetségen alapuló készítményeket kapszulás kiszerelésben árulják. Ezekben a kapszulákban azonnal bekövetkezik a kikelő nőstények megtermékenyítése, ami azt jelenti, hogy kijuttatásukkor már tudják támadni kártevőinket. 1 kapszula kb. 500 – 1500 egyedet tartalmaz. Kiválóan alkalmazhatóak káposzta bagolylepke ellen, kukoricamolyok és gyapottok bagolylepkék ellen, vagyis azok ellen a kártevők ellen, amelyeknek lárvái rejtett életmódot folytatnak, tehát hiába próbálnánk vegyszeresen védekezni ellenük, a vegyszerek el sem jutnának hozzájuk. Azonban a kapszulák kijuttatásának időpontját nagyon figyelni kell, s tudni illik azt is, hogy az adott kártevő mikor rajzik, mikor rakja le a petéit, ugyanis már az első napokban ki kell juttatni a petefémfürkészeket.

2. ábra:A kifejlett egyedek bújnak ki a kártevők petéiből

Bordás Melinda

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizenhárom + 16 =