Elő a hagymásokkal!

hirdetes

Elő a hagymásokkal! Aki szeret gyönyörködni egész évben a hagymás növényekben, annak bizony a szeptember vége – október eleje igencsak aktív időszaknak ígérkezik, hiszen ez az az időszak, amikor bizonyos hagymásokat ki kell ültessünk, ugyanakkor ezzel egy időben néhányukat ki kell mentenünk a talajból, nehogy a korai fagyok kárt tegyenek bennük.

1. ábra: kora tavaszi hagymásokat most ültessünk!

A legismertebb kora tavaszi hagymások közé tartozik a nárcisz, tulipán, jácint, császárkorona, korbácsliliom, és a díszhagymák, őket nem szabad szorosan egymás mellé ültetni, inkább egyesével – kb. 25-30 cm-re – ültessük őket egymástól, szívmelengető látványt fognak nyújtani akkor, amikor még minden kopár és sivár körülöttük. A kisebb hagymásnövényeket (pl. krókuszok, hóvirág, fürtös gyöngyike) érdemes csoportokba ültetni, főként a kerítés mellett  vagy járdaszegély mentén lesznek szem előtt. Általános szabály, hogy minél nagyobb egy virághagyma, annál mélyebbre kell ültetni! Apróhagymások esetében 10cm legyen a talaj mélység, amelybe helyezzük, 10-20cm mélyre telepítsük a tulipánt, a jácintot és a nárciszokat, 20-25cm mélyre pedig a magas növésű hagymásokat (császárkorona, királyliliom, korbácsliliom, díszhagyma) ültessük. Számukra napos, félárnyékos területeket keressünk, ott fejlődnek a legszebben! Figyeljünk arra, hogy közvetlenül a hagymások alá tilos szerves trágyát kihelyezni, mert megégetheti a hagymákat, tehát a kitelepítés előtt pár héttel forgassunk be kellő mennyiségű szerves trágyát a talajba, ezzel a mozdulatsorral ugyanis egyben fel is ássuk a talaj felső szerkezetét, amely levegőztetés szempontjából sem utolsó.  A hagymákat minden esetben csúcsukkal felfelé nyomjuk a kiásott lukakba, majd helyezzük rájuk vissza a földréteget, kissé ütögessük meg, hogy tömörödjön a talaj, végül öntözzük be őket egyszer alaposan, utána azonban már nem szabad öntözgetni őket, hagyjuk, hogy elpihenjenek télen, ugyanis a hideg hatására lesznek képesek kora tavasszal kinyílni.

2. ábra: A kora őszi hagymásokat most ássuk ki és teleltessük!

Másik nagy teendőnk a fagyérzékeny hagymák kimentése még az első komolyabb fagyok előtt a talajból, ehhez válasszunk egy napsütötte, meleg, száraz őszi napot, ugyanis nem jó, ha saras földből emeljük ki a hagymákat, mert egy esetleges sérülés során könnyebben elrothadhatnak. Kiszedéskor tisztítsuk meg őket a földmaradványoktól, majd hagyjuk őket a napon egy kissé megszikkadni. Ha valamelyik eleve fonnyadt vagy beteg, akkor el ne tegyük a többivel együtt, mert felülfertőzhetik egymást. Faládákba helyezzük a gumókat, esetleg ezekbe szórjunk homokot vagy tőzeges fűrészpor keveréket, de néha az is elég, ha csak szellős, hűvös és sötét helyen tároljuk őket. Ily modor teleltessük a Kánnákat, a kardvirágot, a dáliát és az üstökös liliomok hagymáit, amelyeket a kora tavaszi hagymásokkal ellentétben tavasszal ültetünk csak ki a szabadba. A kánna hagymákon hagyjunk rajta egy kis földmaradványt, mert különben könnyen kiszáradnak. Ha homokba dugjuk a hagymákat (legjobb választás), akkor a homokot tartsuk kissé nyirkosan (kiszáradás veszélye miatt) és legalább havonta ellenőrizzük, hogy nincs e beteg példány köztük.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
négy × 3 =