Érik a birs

hirdetes

Az ősz egyik jellegzetes gyümölcse a birsalma, vagy birskörte. A jellegzetesen fanyar, savanykás ízű, viszont csodás illatú gyümölcs igazi vitaminbomba, amiből számtalan ételféleség, likőr, ínycsiklandó almabor, befőtt, kompót és sajt készíthető.

A birsalma, vagy körte csak az elnevezésében más, egyébként ugyanarra a növényre, pontosabban gyümölcsre utal. A népnyelv büdösalmának is hívja, bár az illatos jelző sokkal jobban illene rá. Nagyanyáink nem véletlenül tárolták a szekrény tetején, késő ősszel, télen finom illattal lengte be a falusi lakásokat.

Alakja szerint kétféle, alma és körte alakú birset ismerünk. Magyarországon a berecki és a konstantinápolyi birsfajtákat termesztik. A bereczki birs gyümölcse nagy, megnyúlt tojásdad, körte alakú. Felülete gyakran bordás, barázdás, színe élénksárga, narancsos, erősen molyhos felületű. Húsa halványsárga, kemény (kősejtes), tárolása alatt taplósodásra, vagyis a gyümölcshús megbarnulására hajlamos. Íze édeskés, igen erősen illatos. A konstantinápolyi birs gyümölcs szabálytalan körte vagy alma alakú, héja vastag, zsíros, erősen molyhos, húsa fehéres sárga, félkemény, íze savas, kevésbé édes, erősen illatos.

A birs önbeporzós növény.
Arra kell csak ügyelni, hogy a napos, meleg területeket kedveli, a talajra nem érzékeny, de száraz, meszes talajon a gyümölcse apró lesz. Legkedvezőbbek számára a középkötött, vályogos talajok. Májusban virágzik, ezért a tavaszi fagyokra kevésbé érzékeny. Évi 700-800 mm a csapadékigénye. A birs alanyú körteültetvények termesztési körülményei megfelelőek számára. Termése szeptembertől februárig érik. Faiskolákban megvásárolható.
Népi gyógyaszatban görcsoldó, menstruációs fájdalmakat csökkentő hatása miatt alkalmazzák.
Reumás panaszok enyhítésére is használják. Javítja az anyagcserét.  Összehúzó tulajdonságának köszönhetően régóta alkalmazzák a gyomor és bélrendszer vérzéssel, és hasmenéssel járó betegségei esetén.
A megfőzött birs és leve, illetve a megsütött termés legjobb étel a májbetegségeknél, és a hányinger ellenszere is. 1/2-1 pohárral étkezés előtt fogyasztva.
Nyersen ritkán fogyasztjuk, húsa kemény, íze fanyar, savanykás. Feldolgozva birssajt, kompót, zselé, cukorkatöltelék, gyümölcsíz és a nagyon kedvelt ivólé formájában kerül asztalunkra.

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
hat + tizenhat =