Fás szárúak ifjítása – csak télen!

hirdetes

Az ember azt hinné, hogy télen végre elpihenhetnek a kertészek is, a kertek is. A Január beköszöntével azonban bár még javában tombol a tél, a mínuszok, esetenként havazások, a jó kertész már kezében a metszőollóval, ágvágóval, fűrésszel, startra készen áll, hiszen hamarosan neki lehet ugrani a szőlők megmetszésének, illetve a gyümölcsfák alakításának. Előttük azonban még végezzük el a nagyobb munkálatnak számító IFJÍTÁS-t is (vázkarok erőteljes visszavágását), ugyanis az elöregedő fa koronájában gyérül a lombozat, a gyümölcsök elaprózódhatnak, minőségük romolhat.

Az ifjítás nem más, mint „szükséges rossz”. Tél során gyakran tapasztalhatunk hóviharok vagy ónos eső okozta súlyos természeti károkat, amelyek kertünk fáira is kihathatnak, ugyanis ekkor a hó vagy fagyréteg súlya alatt még a nagyobb ágak is kettétörhetnek, letörhetnek, ezeket nem szabad ebben az állapotukban hagynunk, hiszen a nagy sebfelületek állandó kapui lehetnek a különböző kórokozóknak, kártevőknek. Célunk, hogy minél kisebb legyen ez a sebzési felület, ezért le kell fűrészelni a nagyobb ágakat is a törés alatt, majd ezeket FAGÉL-lel kezelni, hogy a seb szövetei gyorsabban gyógyuljanak, a sebforradás elősegítése itt elsődleges feladatunk.

Szigorúan csak nyugalmi időszakban szabad fáinkat megifjítani (vigyázat, az ifjítás nem egyenlő a fák lefejezésével!), azonban akármilyen gonoszan is hangzik, nem érdemes minden fát „megmentenünk” ifjítással. Ha nagyon fiatal fát kellene alaposan visszavágnunk (pl. fagykár miatt), akkor felejtsük el. Nem lesz képes később teljes koronaformát kialakítani, ebben az esetben inkább ültessünk új kis fát a helyére. A nagyon idős gyümölcsfák esetében sem érdemes bíbelődnünk, nem fog sokkal több termést hozni, esetükben el kell fogadnunk a tényt, hogy megtették kötelességüket, ám idejük hamarosan lejár.

1. ábra: Nagyobb ágak szakszerű levágása, sebkezelése

Ha eljutunk arra a szintre, hogy mégis nekiállunk a vázkarok alapos visszametszésének, akkor ügyeljünk arra, hogy az első rendű ágakat tilos levágni, csak a másod- és harmadrendű hajtásokat távolítsuk el. A lefelé növő ágakat és a lehajlókat bátran szüntessük meg, azonban a felfelé törőket minden esetben hagyjuk meg. A munkafolyamat végén ne felejtsük el sebkezelő anyaggal ellátni a metszési sebeket (Fagél, Vulneron, Cellcid), majd lemosó permetezést alkalmazni rajta.

Vannak olyan fák, amelyek igen jól ifjíthatok, többek között közéjük tartoznak a platánok, hársok, kőrisek, mert ők kitűnő sebképzéssel rendelkeznek, vagyis a vágott felületük hamar hegesedik. Teljesen vissza lehet vágni a gömbakácokat, a zöld juharokat és az ezüst juharokat, mert képesek teljes lecsupaszítás után is megújulni! Ellenben tilos ifjítanunk a vadgesztenyefákat, mert nagyon könnyen odvasodnak, gombásodnak. Ifjítás során a rejtett rügyekből vízhajtások képződhetnek. Gyümölcsfáink közül az almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya, berkenye) jól ifjíthatóak, illetve a csonthéjasok közül a mandula. Ebben az esetben azonban legyünk körültekintőek, mert a csonthéjasokat tilos télen metszeni, mert a gutaütés kórokozója megtámadhatja őket, tehát a mandulát augusztus – szeptember hónapok során ifjítsuk meg!

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
18 + tizenegy =