Februári vetnivalók

hirdetes

Bár a februári hónapban még bőven ránk léphet a tél zimankós lába, már ebben az igen korai időszakban is szabad vetőmagokat elvetnünk kiskertünkben. A hónap elején azért még hagyjuk üresen az ágyásokat, sorokat, azonban amint a talaj felenged, s már nem lesz saras a lábunk a talajra lépéskor, megkezdhetjük a tél során összetömörödött föld fellazítását, sorok kijelölését, a kapa illetve sorkihúzó megélezését, valamint a sorok végére kitűzendő táblák felcímkézését, majd pedig február végén nekilendülhetünk egy pár zöldségmag elvetésének.

Amennyiben nem szeretnénk a nagyon korai vetésekkel hazardírozni (gyakorlatilag a spenót és a zöldborsó az, amivel ebben a korai időszakban szabadföldön próbálkozhatunk), úgy fóliasátorral, illetve szobai magvetéssel is kísérletezhetünk, mely esetben szaporító tálcákba vagy kis cserepekbe szórjuk el a magvakat.

 

Február Mit? – Hová? Milyen fajtát?
Spenót – szabadföldbe Butterflay, Ibis F1, Mazurka F1, Popey, Symphony F1
Karfiol (fóliasátorba) –áprilisi kiültetéssel Goodman,

Nautilus F1,

Plana F1

Paprika (hideghajtatáshoz)
Celtic F1

Estilla F1

Whitex F1

Carinus F1

Sarah F1

Sárarez
Görögdinnye (fóliasátorba) – hajtatáshoz Early Gitana F1

Brasilian Beauty F1

Splash F1

Tonos F1

Romeria F1

Crimson Sweet

Crimson Giant F1

Spárgatök (fóliasátorba) – szabadföldi kiültetésre Indátlan fehér

Albatök

Zöldborsó – szabadföldbe Alfa, Aurora, Bella, Coral, Debreceni korai, Erika, Favorit, Hunter
Korai fejes káposzta (fóliasátorba) – márciusi kiültetéssel Delphi F1

Mistreal F1

 

A szabadföldi magvetés során először mindig jelöljük ki a sorokat madzaggal, majd sorkihúzó kapával húzzuk meg a megfelelő mélységű árkot (Spenótot cm mélyre, míg a zöldborsot cm mélyre kell elvetni), ezután óvatosan húzzuk vissza rá a földet gereblyével, a munkafolyamat vége pedig a talaj ledöngölése legyen, melyet legegyszerűbben a gereblye fejével végezhetünk el. Ne feledkezzünk meg az azonnali beöntözésről sem.

A Gertrud Franck féle vegyes kert kialakításakor a spenót vetése alapvető feltétel, hiszen miután kikeltek spenótjaink, és leszedtük a nekünk megfelelő mennyiséget, a maradékot horolókapával óvatosan ki fogjuk kapálni, ügyelve arra, hogy a sorban maradjanak a növényi maradványok. Ezeket még beforgatni sem lesz muszáj a talajba, mert így is szépen le fognak bomlani, addig is takarják a talaj felületét, így megtartva a nedvességet, valamint akadályozzák a gyomok kibújását.

A Holdnaptár szerint a Februári időpontok, amikor érdemes elvetnünk magjainkat, akár szaporító tálcákba, akár szabadföldbe, az a virágmagok esetében a február 5-6.a és február 24.e, a levelükért termesztett zöldségek optimális vetési ideje a február 6-8.a és 25-26.a, a terméséért termesztett zöldségek vetési ideje pedig Február 27-28.a kell hogy legyen! Tartsuk be, hogy növényeink a legszebben fejlődhessenek!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
11 + tizenhét =