Gondoljunk a tavaszra!

hirdetes

Ha valaki január közepén már alig bír magával, s tűkön ülve várja, hogy a tavasz első napsugarai áldásos fényüket a kertjére borítsák, akkor nekik ajánlom a már tél közepén megfontolásra kerülendő magok elvetését szaporító tálcákba!

De hogyan is ültessünk magokat? A válasz igen egyszerűnek tűnik, ám itt is van néhány megfontolandó jó tanács, ami nem biztos, hogy minden esetben eszünkbe jut! Először is az, hogy mibe helyezzük el a magokat? Nem ajánlom például tejfölös poharakat, nem az anyaga miatt, hanem mert eleve van rá esély, hogy elfelejtjük kilukasztani az alját, minek következtében a pohárban állni fog a víz, s ezzel már meg is fullasztottuk a magkezdeményünket. Alkalmazzunk helyettük inkább kisméretű cserepeket, de ha valaki helyszűkében van, akkor a legjobb megoldás a szaporító tálca. Ebben ugyanis egyszerre egy nagyobb mennyiségű mag elszórható vagy vethető, igaz, többletmunkával is jár, hiszen 2-3 hét múlva át kell őket helyezni kisméretű műanyag cserepekbe, hogy a gyökereik ne nőjenek össze, mert onnantól már csak sérült gyökerekkel fejlődhetnek tovább. Tehát a magokat vagy szaporító tálcába vagy pedig egyből kisméretű cserépbe vessük el.

Ha eldöntöttük hová vetünk, akkor a következő lépésünk, hogy szépen elővesszük a vetőmagunk tájékoztatóját (papírzacskó vagy internet) és elolvassuk, milyen vetési távolság illetve vetésmélység ajánlott az adott növény egyedfejlődéséhez. Előfordulhat, hogy szórva vetést kell alkalmaznunk, ne ijedjünk meg, próbáljuk ez esetben a magokat egyenletesen sűrűn eloszlatni az adott területen. Ha például paradicsomot vagy paprikamagot kell elvetnünk szaporító tálcába, akkor fogjunk egy vonalzót és ennek segítségéven osszuk fel a területet egyenlő kis négyzetekre majd ezekbe helyezzünk egy-egy paprika/paradicsom magot, ezek után óvatosan húzzuk rá a földet (kis lapát segítségével könnyebb eloszlatni), s a végén jöhet az öntözés. Alaposan öntözzünk be minden egyes szaporító tálcát vagy kis cserepet, a locsoló kannánk végére mindig tegyünk öntözőfejet, különben kilocsoljuk a magokat a földből.

A következő kérdés, hogy milyen összetételű földkeveréket igényelnek a magvak. A legáltalánosabb keverék zöldségnövény magvainak esetében a föld- homok- szerves trágya 5: 2: 1-es keveréke. Érdemes egy kis vödörbe előre jól összekeverni, majd így adagolni a ládákba/tálcákba/cserepekbe. Lesznek olyan vetőmagvak, amelyek savanyú talajt igényelnek. Esetükben vagy vásárolunk speciális savanyú földkeveréket, vagy pedig egyszerűen adagolunk a földjükhöz egy kis tőzeget. A dísznövények magvainak legjobb az általános virágföld, illetve örökzöldek esetében kapható speciális örökzöld földkeverék, ezekbe helyezzük a magvakat.

A vetésmélység pedig roppant egyszerű, ugyanis a felszíntől számítjuk. Ha egy magot 5cm mélyre kell elvetni, akkor a cserép/szaporító tálca felszínétől számított 5cm–ig töltsük meg az edényt földdel, helyezzük rá a magokat, majd telítsük meg színültig az edényünket. Öntözzük gyakran, akár 2-3 naponta is, a csírázáshoz sok nedvesség szükségeltetik. Helyezzük a legnapfényesebb meleg területünkre, profibbaknak ajánlom a mini fóliasátor használatát, kezdőbbeknek a szoba legmelegebb részét javaslom, de ebben az esetben legyen magas páratartalom a lakás ezen pontjában!

A holdnaptár szerint Január 27-28.-a igen kedvező a különböző vetőmagok elszórására, ugyanis a Hold növekvő fázisban van. Mivel ezen a 2 napon virág és levélnap van, ezért olyan növények magjait vessük el, amelyeket virágjukért vagy levelükért szeretünk vagy hasznosítunk! Január 29-30.án még mindig növő hold van s ez szintén kedvezően hat a magvetés, öntözés, a leveles növények ültetése (pl. levéldíszítő értékű növények, szobanövények ültetésére), valamint leveles zöldségek vetésére, ültetésére. Január 31.én a növő Hold teliholddá alakul át, ez egy jó nap a terméséért termesztett növények vetésére, ültetésére!

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
négy × egy =