Hogyan gondozzam citrus fámat?

hirdetes

Aki már járt valamely mediterrán országok egyikében, az sosem felejti el a citrom-, narancs- és mandarinfák virágainak vagy éppen terméseinek illatát. Hazajövet nyaralásunkból mi magunk is szeretnénk hasonló illatokkal körülvenni magunkat kertünkben s már rohanunk is a legelső díszfaiskolába, hogy a manapság már oly könnyen beszerezhető citrusfélékből vásároljunk egy vagy több példányt. Régebben ez még teljes kuriózumnak számított, különleges és drága kertekben voltak csak fellelhetőek ezek a mediterrán növények. Napjainkban, amikor a globális felmelegedés részkövetkezményeként a déli államok növényei már az északiabb területeken is megélnek, nem is annyira bonyolult ennek a növénycsoportnak a hazai akklimatizálása.

Tavasszal érdemes megvenni a növényt, ugyanis ekkor van rá esélyünk, hogy az év folyamán virágot hoz, s talán még termése is beérik. A megvásárolt növényt semmiképpen se ültessük át legalább egy évig (hacsak el nem törik a cserepe). Tápoldatozni sem szükséges a kezdetekben, ugyanis higgyük el, hogy a díszfaiskolákban kellően odafigyelnek a tápozásukra, hiszen nekik is érdekük, hogy egészséges, lehetőleg virágzó példányt sikerüljön eladniuk. Vigyük szépen haza, és bár mediterrán temperamentuma tűző nap után kiáltana, azt hihetnénk, ám vigyázat! Ki nem állhatja a tűző napot, nem fog szépen fejlődni. Inkább huzatmentes, védett, de lehetőleg déli fekvésű területére helyezzük a kertnek vagy teraszunknak (ha kertünkben mutatna jobban, akkor ültessük be cserepestül a talajba, de csakis cserepestül, mert télen bizony be kell majd vinnünk!)

Kép: Citrom fa téli nyugalmi időszakban

Mivel tavasszal hozza csodálatos virágait, ekkor kell rendszeresen öntöznünk, s vásárlás után már 2-3 héttel nekiláthatunk a talajfelszín trágyázásának (2-3 cm vastagon csirke, denevér vagy galamb guanóval – ezt igénylik J). Figyeljünk arra, hogy ne használjunk cserépalátétet, mert a benne maradó pangó víz a növény károsodásához vezethet, hiszen a gyökerei így anaerob körülmények közé kerülnek, ez gyökérrothadást idéz elő, amitől a növény könnyedén elpusztul. Akkor öntözzük tehát csak, amikor már úgy látjuk, hogy a talajfelszín kissé kiszáradt. A kezdeti lilás-fehér, erős illatú virágzatából hamarosan apró zöldes kis termések keletkeznek (öntermékenyülő). Ebben az időszakban, amely már a nyár derekára esik, minden nap öntözzük meg növényünket a reggeli órákban (délben tilos, mert még a citrusok is gutaütést kaphatnak a melegtől)

Ha csapvízzel öntöznénk, számoljunk a levelek sárgulásával, mert a csapvízben található anyagok a talaj elmeszesedését okozhatják, ezt klorózisnak nevezzük (vas-keláttal lehet orvosolni a problémát). Oltással szaporíthatóak, az oltás utáni 3. életévében fordul termőre.

Ősszel csak akkor kell telelőhelyükre cipelni, ha a hőmérséklet tartósan 10 fok alá süllyed. Ne hirtelen tegyük be az átlag 10-12 fokos, világos helyiségbe, hanem fokozatosan szoktassuk téli pihenőhelyéhez. Amikor ennyire enyhe tél van, mint idén, akkor érdemes gyakrabban megöntözni őket, mivel 15 fok felett nem fognak nyugalomra térni, vagyis folytatják aktív időszakukat! Életfunkciói kb. 10 fok környékén állnak le, ekkor vonul el „téli álmot aludni”. Ekkor ne öntözzük, talaját hagyjuk kiszáradni, hiszen se tápanyagot, sem vizet nem fog felvenni ebben az időszakában. Ne essünk kétségbe, amikor ledobja leveleit, és el ne kezdjük hirtelen öntözni, mert ezzel ki is nyiffantottuk. A téli lombhullás természetes folyamat, s mivel a növény nem örökzöld, ezért értelemszerűen a téli nyugalmi időszakában fog megválni leveleitől.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
18 − hét =