Hogyan legyen szép a gyepem?

hirdetes

Hogyan legyen szép a gyep?

Tavasszal, amikor elolvad az utolsó hóréteg is, az emberek többsége döbbenten látja, mennyire megviselte gyepét a hosszú hideg és az olykor fagyos időjárási viszontagságok. Mielőtt valaki teljes talajcserével egybekötött gyepszőnyegesítésben gondolkodna (ami nem egy olcsó mulatság), olvassa el a következő cikket .

Egyes számú alapszabály, hogy csakúgy, mint a veteményeskertbe, a füves területre is csak akkor szabad rámenni (értsd: dolgozni rajta), amikor már nem saras a föld, amikor már gumicsizma nélkül is rá tudunk lépni. Annak semmi értelme, hogy „füvesítés” címszó alatt összetapicskoljuk az így is satnya füvünket, mert a sártól csak még rosszabbra fordul az amúgy sem rózsás helyzete. Tehát csak felszáradt talajon szabad nekiveselkednünk a munkának.

Első lépésként ajánlott szelektív gyomirtóval nekiesni a területnek (pl. Gyomstoppal), a hatásmechanizmusuk kiváló és mivel kontakt szerről beszélünk, amely közvetlenül a növényre kifújva szívódik fel, így nem kell félnünk, hogy talajba bejutva a többi haszonnövény gyökereit pusztítja majd el. Ám ettől függetlenül vigyázzunk vele, mert a vegyszer (ha ráfújjuk a növényre) elpusztít minden kétszikűt, míg az egyszikű füvünket megkíméli. Ezzel párhuzamosan tehát a kertünkben lévő összes kétszikűt (virágok, fák, bokrok többsége) szintén képes kiirtani (amennyiben rákerül a vegyszer), így a megoldás az, hogy csak kis permetezővel fújjunk belőle és közvetlenül a fűben található gyomokra fújjunk (pl. gyermekláncfű, lándzsás útifű, stb.) a virágágyásokat és sövénynövényeket messze kerüljük el! A hatásra várni kell kb. 2 hetet, ekkor látjuk majd, hogy a gazok kezdenek elsárgulni, elszáradni, gyorsan húzzuk is ki őket a gyepből.

2 hét letelte után essünk neki a füves területnek fűszellőztetővel, így az elhalt gyökérmaradványok, elhalt gyomok és mohák kiforgatódnak a talajból, ezzel a talaj fellélegzik. Gereblyézzük össze ezeket a fűmaradványokat, higgyék el, jó nagy kupac lesz belőle. Ne ijedjünk meg, mert ezek után hihetetlen csúnya lesz a gyepünk, no de még nem végeztünk. Most kell kiszórni a megvásárolt fűmagkeveréket, ha lehetséges, adagoljunk ki vele együtt indító (ún. starter) műtrágyát is. Érdemes pár ezer forintért vásárolni kézi vetőgépet (gazdaboltban kapható), mert ezzel egyenletesen tudjuk mind a fűmagot mind a műtrágyát kijuttatni, nem az lesz, hogy egyik helyen tömeges fűcsomók, máshol meg kopár terület alakul ki. Amennyiben műtrágyát is kijuttatunk, azonnal öntözzük be alaposan a területet, ugyanis egy esetleges erősebb Napsütés hatására a műtrágya szépen kiégeti a füvünket.

Nyár folyamán érdemes ezt a munkafolyamatot megismételni, csak ekkor már nem lesz szükség a fűszellőztetőre.

Tehát a képlet röviden:

Tavasz Nyár
1.      Szelektív gyomirtás Szelektív gyomirtás
2.      Fűszellőztetés
3.      Fűmag kijuttatása Fűmag kijuttatása
4.      Starter trágya kijuttatása Starter trágya kijuttatása
5.      Terület beöntözése Terület beöntözése

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
kettő × 4 =