Ideje bevinni a fagyérzékeny növényeket!

hirdetes

Ideje bevinni a fagyérzékeny növényeket!

Sajnos véget ért a nyári időszámítás, mind időpontban mind pedig időjárás szempontjából, ami bizony együtt jár az első hidegebb éjszakákkal és vele együtt az első fagy közeli hajnalokkal, amelyeket cserépben tartott növényeink közül egypáran már nem annyira kedvelnek, képesek még a végén elfagyni nekünk, ezért ne tétovázzunk, sürgősen cselekedjünk! Készítsünk helyet a pincénkben vagy az üvegházunkban, esetleg a verandán vagy a nyári konyhában, hogy kellő tisztasággal fogadhassuk be szegény kis fázós virágainkat.

  1. 1. ábra: Sétányrózsánkat és citromfánkat is ideje bevinni

Az egyre hidegebb éjszakák elő menekítsük be azonnal mediterrán növényeinket, többek közt citrus fáinkat, sétányrózsáinkat (Lantana camara), Hibiszkuszainkat, Muskátlijainkat. Illik elhelyezni trópusi és szubtrópusi szobanövényeinket (Aloe vera, Asparagus, Orchidea, Sárkányfa), csak arra ügyeljünk, hogy fokozatosan szoktassuk az új környezetéhez növényeinket. Pl. először csak éjszakára vigyük be őket védett területre, a nappalokat továbbra is töltsék kint. Majd szépen fokozatosan töltsék az éjszakát, a kora reggelt és a késő estét szállásukon, ezután a délelőttöt és a délutánt is kössük egybe az éjszakával, majd amikor már (kb. november közepére) a déli órákban sem kúszik 10 fok fölé a hőmérő, onnantól maradjanak végképp a helyükön. Tavasszal, ugyanezzel a módszerrel szoktassuk őket az egyre melegedő időjáráshoz, és csak májustól kerüljenek ki végleg a szabadba.

2. ábra: Szobanövényeinket se hagyjuk tovább kinn fagyoskodni!

Fontos, hogy a teleltetni kívánt növényeket már egyáltalán ne tápoldatozzuk, és az öntözésüket is mérsékeljük, hiszen így készítjük fel őket egy viszonylag hosszú téli pihenő időszakra (vernalizációs szakasz). Ha kimarad az éves periódusukból ez az élettani folyamat, akkor következő évben kevesebb virágot, satnyább leveleket produkálhatnak, esetleg le is romolhat az állapotuk annyira, hogy fogékonyabbak lesznek betegségekre. A helyiséget a növények bemenekítése előtt takarítsuk ki, a növényeket pedig szellősen helyezzük egymás mellé, ne zsúfoljuk őket össze, mert akkor nagyobb lesz a páratartalom, ami utat engedhet a gombás fertőzések kialakulásának.

3. ábra: Leandereink 5 fokig kint maradhatnak

A trópusi és a szubtrópusi növényeket egyből bevihetjük a szobába, ugyanis ők a 22-23 fokos hőmérsékletet igénylik a tél folyamán, azonban a mediterrán növényeinket egyáltalán nem kell a nappaliba beszorítanunk, ugyanis ezek a növények 5-10 fokban is remekül elvannak, ám általános szabály, hogy akár a melegbe, akár a hűvösebb helyeken teleltetünk, mindig biztosítsunk kellő napfényt a növényeinknek, sötétben sajnos megnyúlnak és betegessé válhatnak. Minél hidegebb és sötétebb helyen tárolunk, annál kevesebb öntözésre van szüksége az adott növény földjének, éppen csak annyi vizet kapjanak, hogy a gyökerek ne száradjanak ki. Ne ijedjünk meg, ha elkezdik ledobálni a leveleiket (pl. citromfa különösen szomorú látványt nyújt télen, de ki ne dobjuk, mert tavasszal új hajtásokkal fog megörvendeztetni minket).

Egyelőre nem kell bevinni a muskátlikat és a leandert, a muskátlink egészen október végéig kinn maradhat, leanderünk pedig az 5 fokot is képes elviselni (egyesek szerint a -1 fokot is, de azért ne kísérletezzünk).

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
16 − 9 =