Csodálatos, illatos magnóliák

hirdetes

A kora tavasszal virágzó gyönyörű Magnóliák szemet gyönyörködtetőek, ám tudni illik, hogy meg kell különböztessük a lombhullató és az örökzöld Magnólia fákat. Az általam bemutatni kívánt Malajziából származó Sárga liliomfa (Magnolia champaca) és Fehér magnólia (Magnolia x alba) mindkettő lombhullató, fantasztikusan erős illatú, valamint ámulatba ejtő sárga és fehér virágait lombfakadás előtt bontja. Az első Magnóliákat a buddhista szerzetesek termesztették, azóta is a legtöbb templomkert dísze, fehér virága az ártatlanság szimbóluma. Parfüm gyártás egyik alapanyag

Termesztése igen egyszerű, nálunk a mérsékelt éghajlati övben remekül nevelhető. A magok elvetése előtt érdemes őket 2-3 napig vízben áztatni, hogy a külső maghéj felpuhuljon, vagyis az embrió mechanikai védelme megszűnjön. A magköpenyt el kell távolítanunk a magról, különben csak nagyon elhúzódó csírázást kapunk, ami akár 3 évre is kitolódhat, és azt hiszem, ennyit senki sem szeretne várakozni. A magokat tőzeges földkeverékbe vessük el sekélyen, ám ha biztosra szeretnénk menni a csírázással, akkor a magvakat hűtőszekrénybe téve 0,5 – 4,4 °C-on 2 – 4 hónapig a vetés előtt tegyük ki hideghatásnak, ugyanis a magocskák 18 – 24 °C-on csíráznak, de szükségük van erre a kis élettani folyamatra a csírázást megelőzően. A kis növényeket az első valódi levelek megjelenése után lehet átültetni. Az egyetlen probléma ezzel a szaporítási technikával, hogy a magról szaporított magnóliák többsége csak 15-20 év múlva hoz először virágot.

2. ábra: Magnolia x alba

 Nevelése során ügyeljünk arra, hogy tápanyagban gazdag, kissé savanyú talajon érzi magát a legjobban. Ne nevelgessük cserépbe, mert kinti növény, aki csak szobában tudja tartani, az bele se fogjon, ugyanis nem érzi jól magát edényben, már csak azért sem, mert ha esetleg pangó víz marad az edényalátétjében, akkor könnyen elpusztulhat növényünk. Inkább félárnyékba ültessük őket, a tűző Napon csak sínylődni, szenvedni fognak. Mivel tavasszal hozza lombfakadás előtt virágzatát, különösen fontos, hogy a reggeli Napsütés ne érje, ugyanis a hideg éjszakákon megfagyott virágok a reggeli napsütésben túl gyorsan felolvadnak, és megbarnulnak. Nagyon vízigényesek, rendszeresen öntözzük meg őket, főként a nyári nagy melegben, télen elég neki az időjárás eresztette eső.

Mivel télre nem szükséges teleltetőbe vinni, a fiatal növények tövét az első néhány évben, télen takarni kell (pl. fenyőkéreggel, mulccsal vagy komposzttal) és eleve szélvédett helyre telepítsük, mert a fagyok úgy kevésbé viselik meg. Egy jó tanács: Minden tavasszal keverjünk a talajához érett komposztot vagy istállótrágyát, de csak óvatosan, nehogy az érzékeny gyökerei megsérüljenek!

Mi baja a Magnóliámnak?

  • Barnul a levele: Fagyzugba vagy szeles helyre lett telepítve (párologtatása megnő). Ne ültessük át, inkább a töve körül biztosítsunk talajtakarást geotextillel vagy mulccsal, mert ezek a nedvességet benn tartják a talajban.

  • Sárgul a levél: Tápanyaghiány (meszes lehet a talaj, pl. ha csapvízzel öntözünk, a Magnóliák a savanyú talajt kedvelik).

  • Levelek foltosak: Gombás foltbetegség, érdemes kezelni foltbetegségek elleni szerekkel (pl. kontakt szerekkel: Bravo, Mycostar, Dithane M45, réz tartalmú szerek vagy szisztemikus hatású, felszívódó szerekkel: Chorus, Score, Topas, Folicur Solo).

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

MAGNÓLIA  magokat  a következő kertbarátok nyerték:

Nyereményükért legkésőbb június 10-ig jelentkezhetnek a privát üzenetben megadott email címen. Gratulálunk!
Seres Erika    
Marcsi Matécsikné 
Perjésiné Zrínyi Adrienn 
Krizsánné Szűcs Magdolna 
Rózsa Bata Istvánné
Nagy Dóra
Bartháné Benyus Erika 
Reszegi-Bucsay Tünde
Fazekas Ernő 

Szilágyi Sándor 

 

76 hozzászólás

  1. Köszönöm a nyerési esélyt, fehéret szeretnék nyerni.

  2. Fehér magnoliát szeretnék kapni. Köszönöm az érdekes és informatív cikket!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
öt × egy =