Márciusi teendők a kertben

hirdetes

A Kikelet havának elseje a meteorológiai tavasz kezdete, egyben a legserényebb kerti munka hónapja. Hivatalosan. Az időjárás azonban képes még ilyenkor, március végén is megviccelni minket, és havazással valamint mínuszokkal sújtani a kertészt, aki metszőollóval a kezében startra készen áll az ajtóban és várja, mikor szabadulhat rá növényeire, miközben tudja, több kárt tehet, ha nem várja ki a megfelelő időpontot és a fagyok elmúltát, mint amennyi hasznot tehetne. Sajnos, évről évre egyre szeszélyesebb és rövidebb ez az évszak, pedig a növények szervezetének szüksége lenne arra, hogy téli álmukból felébredjenek, nyújtózzanak egyet és felkészüljenek az egész éves munkájukra, nevezetesen arra, hogy virágzatukkal, gyümölcseikkel a természetet és minket, embereket szolgáljanak. Lássuk, mik azok a villámgyors teendők, amiket a fagyok azonnali elmúltával tegyünk meg, mielőtt kisütne teljes pompájával a Nap, és beindulnának a növények nedvkeringései:

 

  1. Rózsák gondozása: A rózsák tövét télre betakargattuk földdel vagy avarral, ezeket most már kibontogathatjuk. Ne feledkezzünk el az alapos visszametszésükről sem (2 vagy 3 rügyre), hogy egész évben gazdagon tudjanak virágozni. Figyeljünk arra, hogy a levéltetvek legjobban a friss hajtásokon támadnak (a nedveket szívogatják), ezért ha meglátjuk őket (zöld kis szörnyetegek), essünk nekik Mospilannal, egy ideig nem fognak visszatérni.
  2. Gyümölcsfák ültetése: Kora tavasszal, amikor felenged a talaj, azonnal ültessük el új kis gyümölcsfáinkat. Mindig olyan gyümölcsfát telepítsünk, amelynek egészséges és életerős gyökérzete van (tehát ne a törzsét figyeljük, hogy mennyire vastag), ezekhez ne nyúljunk az ültetés során, ellenben a koronával, amit metsszünk vissza erősen, hogy a kis fa terebélyesedjen (és nem mellesleg azért, hogy a gyökérzetnek ne kelljen a sok vesszőbe energiát fektetnie, inkább a begyökeresedésre fordítsa azt).
  3. Bokrok visszametszése: Tilos megmetszeni a tavasszal telepített földlabdás díszbokrokat, valamint a kora tavasszal virágzókat (aranyvessző, orgona, japán juhar, törpemandula). Ellenben kötelező visszametszeni a szabadgyökerű frissen ültetett bokrokat és a kevéssé elágazó cserjéket a talajfelszíntől 10-15cm magasra, hogy jobban bokrosodjanak (különben elseprűsödik). A Jezsáment és a Gyöngyvirágcserjét ne vágjuk vissza drasztikusan, mert nehezen újul meg, csupán a csúcsát csípjük vissza. Ha öreg bokrokat szeretnénk áttelepíteni, akkor ültetés előtt a sérült gyökereket lemetsszük és az elöregedett szárrészeket radikálisan vágjuk vissza.

    1. ábra: Gyönyörű aranyvesszőnket csak virágzás után vágjuk vissza

 

  1. Tavaszi növényvédelem: Ne feledkezzünk el a gyümölcsfák réz alapú lemosó permetezéséről (Bordói lé, Rézoxiklorid, Champion, Rézhidroxid, stb.), valamint az örökzöldek kora tavaszi permetezéséről, hogy megelőzzük a gombás betegségek valamint a kártevők elszaporodását!
  2. Szervestrágya kijuttatása a talajba: Nem csak veteményeskertünk igényli a szerves trágya vagy komposzt beforgatását a talajba, hanem például gyepünk is részesüljön indító trágya kijuttatásában, hogy egész évben szép harsogó füvünk lehessen. A Holdnaptár szerint március utolsó napján érdemes trágyázni, tápoldatozni.
  3. 2. ábra: Gyümölcsfákat metsszük meg!

  1. Metszések: Már tudjuk, hogy gyümölcsfáinkat ilyenkor kell alaposan megmetszeni, ám arra is ügyeljünk, hogy mit NE metsszük meg tavasszal. Ide tartoznak a földlabdás új ültetésűeket, (csak a szabadgyökerűeket metszhetjük meg), az erős végálló rüggyel rendelkező fák (vadgesztenye, kőris, berkenye), a dió (könnyezése miatt), a kevés elágazású díszfák (szivarfa, szömörcefa, szárnyas dió), valamint azok, amelyek metszés nélkül is szépen fejlődnek (Magnólia, nyír, gyertyán, bükk, tölgy). Szintén tavasszal kell elvégezni az örökzöld sövények első nyírását is!

 7. Dísznövények rendbetétele: Kezdve a nyáron és ősszel virágzó évelők tőosztásával valamint a hagymások, rizómások előszedésével (ne szárítsuk őket a pincében tovább, hanem ültessük friss, nedves tőzeges földbe, hogy mire ki lehet tenni, meginduljanak (begónia, kánna, amarillisz). A télre betakart növényeket a fagy elmúltával kitakargathatjuk, vegyük le róluk a fátyolfóliát és öntözzük őket újra nagy erővel.

A kertészeti Holdnaptár szerint Március 22-23.a ideális időpont virágok ültetésére vagy szobanövények átültetésére, Március 23-31.e pedig igen kedvező vetőmagok elvetésére illetve fűnyírásra, használjuk ki a melegedő időjárás adta lehetőségeket, hogy kertünk végre felébredhessen hosszú téli szundikálásából! A legjobb napok a kertben való munkálatokhoz a Március 29 és 30.a lesz, reméljük, időjárásanya is kedvezni fog nekünk ebben!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizenkilenc − tizenhét =