Nem is nehéz banánfát nevelni!

hirdetes

Bevallom, teljesen lenyűgözött, amikor életemben először megláttam a budapesti füvészkertben egy hatalmas banánfát. Hatalmas méretei, gyönyörű, óriási levelei magukkal ragadtak. Azóta, kertészként megtanultam, hogy habár ilyen méretű egyedeket sohasem fogok tudni az otthonomban produkálni (talán nem is baj, úgysem férne el), de kisebb kivitelezéssel bátran próbálkozhatok.

Mivel a banán (Musa paradisiaca) természetesen egy trópusi növény, ezért sokáig elképzelhetetlennek tartották hazánkban a termesztését. Igazából nem is fa, mert „törzsét” összeborult levelei alkotják (mint a pálmafáknak). Fürtvirágzatát hazánkban ritkán fogjuk látni, ennek megfelelően bogyótermését sem, de ne keseredjünk el, mert ennek ellenére szobai körülmények között szépen nevelhetőek vegetatív részei. Maga a „termése” (banán) nem valódi termés, úgy nevezzük: áltermés. Az Ecuadorban termesztett banánok triploidok, vagyis mag nélküliek, magok híján pedig sarjadzással szaporíthatóak. Hazánkban a törpe banán (Musa nana) terjedt el, szobai termesztésre is inkább ezt ajánlom.

Trópusi növény révén egyértelműen a meleget és a napfényt szereti, 25 fok körüli hőmérséklet a legideálisabb számára. Ne tegyük ki tűző napfénynek, 25 fok felett sárgulni kezdenek a levelei, ebben az esetben inkább vigyük árnyékba. Télen vagy átteleltetjük 10 fok körül (növekedése ekkor szinte megáll), vagy szobában tartjuk (ekkor a legjobb hely neki a fűtőtesttől távoli, ámde fényben gazdag hely). A laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajokban érzi jól magát, érdemes a tápanyagban és humuszban gazdag verzióját előnyben részesíteni. Mivel igen nagy a tápanyagigénye, ezért helyezzük minél nagyobb cserépbe, s emellett még tápoldattal is lássuk el (nyári időszakban havonta egyszer 0,5%-os trágyalé vagy tápoldat formájában). Bőséges vízellátást igényel, de sohasem szabad a cserép aljában benne hagyni a vizet, különben kirothad a gyökere! Párás környezetet szereti, ezért érdemes vagy egy párásítót helyezni a közelébe, vagy egyszerűen csak permetezzük vízzel leveleit heti egyszer minimum főleg a nyári hőségben. Télen nyugalmi periódusba kerül, ilyenkor ne csak a hőmérsékletet csökkentsük le, de a vízmennyiséget is, hiszen nem célunk a növény növekedése ebben az időszakban.

Szaporítása gyökérsarjakkal történik. Ősszel, a tőből előtörő kishajtásokat leválasztjuk, majd kis cserepekbe ültetjük. Kezdetben gyorsan fog növekedni, ezért gyakrabban kell majd egyre nagyobb cserepekbe átültetni az első két évben. Ha vásárolni szeretnénk díszfaiskolában egy szép példányt, akkor március végéig még legyünk türelemmel, ekkor érdemes bevásárolni belőle, hogy a fagyok már ne tehessék tönkre, s a következő télre megerősödhessen.

Ha nagyon ügyesek vagyunk, akkor akár termést is hozhat nekünk, de kb. csak az 5. évben. Ha erre vágyunk, akkor ezeket a fajtákat keressük a díszfaiskolákban:  Dwarf Red, Dwarf Cavendish, Dwarf Brazilian, Dwarf Jamaican, Rajapuri, Williams Hybrid, Gran Nain, Dwarf ‘Lady Finger’.

Amennyiben díszbanánt szeretnénk nevelgetni, úgy ezeket a fajtákat ajánlom: Ensete ventricosum, Musa sikkimensis ‘Red Tiger’, Musa ornata.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
három × kettő =