November virága – A krizantém

hirdetes

Mindenszentekkor és halottak napján megemlékezünk elhunyt szeretteinkről. A legtöbb virágboltban krizantémot lehet ebben az időszakban kapni, pedig a termesztők jócskán tesznek ezért a szezonért. A krizantém ugyanis jelen esetben késleltetett virágzás következménye, vagyis emberi beavatkozás történik a természettel szemben. Ettől függetlenül szükség van virágzó pompáikra, hogy illő képen leróhassuk tiszteletünket elődeink előtt.

 

A magyarul Margitvirágnak vagy Krizantémnak nevezett Chrysanthemum x grandiflorum a XIX. század végére lett Európában a kegyelet virága, Amerikában csak ekkor kezdték termeszteni. Vágott vagy cserepes verzióban ismeretesek, virágzati formájuk szerint vannak egyszerű, féltelt és telt virágú fajták. Mivel rövidnappalos növény, ezért termesztéséhez rengeteg fényre van szüksége (13-14 órára), hőmérséklet igénye a bimbóképződéshez éjszaka is 26 fok alatt kell lennie (a minél élénkebb virágszín elérése érdekében pedig alacsony hőmérsékletre vágyik). Nagyon vízigényes a növény, ezért gyakorta öntözzük, azonban arra vigyázzunk, hogy a pangó vizet nem tűri!

A fagytűrő fajok magját márciusban vagy áprilisban vessük el szabadföldbe, fagyérzékeny fajok esetében magvetés február-márciusban fólia alá, kiültetésük azonban csak május második felére essen!

Középkötött, szerkezet stabil, tápanyagban gazdag talajt igényel, ha földkeverékbe helyezzük (pl. dugványozáskor – így szaporítjuk), akkor a Florasca B nevű földkeverék ideális neki, illetve ha magunk készítjük, akkor tőzeg + perlit/homok + agyag kerüljön a földkeverékbe! Beültetése után adjunk neki starter műtrágyát (0,02%os P), illetve igényli a N-tartalmú műtrágyát a vegetatív fejlődésekkor és a K-tartalmút a virágzási időszakában (akár heti 2x is).

A piros betűs ünnepekre (november 1 és 2.) időzített vagy késleltetett virágzású egyedeket árusítanak, ezeket sötétítéssel érik el. Ezt többek között úgy érik el, ha ültetés után 2-3 héttel visszacsípik az 5-6. levél felett, majd sötétítés következik kb. augusztus közepétől szeptember közepéig. Ekkor a fóliát (ez alatt termesztik) felhúzzák, ezáltal hirtelen fény és hőmérsékletváltozás éri, s megindul a virágzás folyamata, ami pont mindenszentekre fog esni.

Mivel fólia alatt érdemes termeszteni, ezért sajnos ezzel együtt jár a gyakori kártevő és gomba betegsége elszaporodása a fólia alatt.

1. ábra: Krizantém levélfonálféreg

 

KÁRTEVŐK
Mi ellen? Mit használjunk? Mikor alkalmazzuk?
Krizantém levélfonálféreg Egészséges szaporító anyag

Fertőzött levelek elégetése

Ültetéskor
Gerbera levél – aknázó légy sárga ragadós lapok kihelyezése

DECIS, ACTARA, VERTIMEC

MINUSA (biológiai védekezés)

Ültetéstől – virágzásig
Közönséges takácsatka szellőztetés

VERTIMEC, TORQUE

SPIDEX (biol. védekezés)

bimbós állapotban, virágzáskor
Nyugati virágtripsz DECIS MEGA, MOSPILAN

THRIPEX (biol. védekezés)

Krizantémpoloska SHERPA, CYPERIL, DECIS, LANNATE 20L bimbós állapotban
Levéltetvek ACTARA 25WG, MOSPILAN hajtásnövekedéskor
Üvegházi molytetű világoskék ragadós lapok kihelyezése

DECIS, ACTARA, MOSPILAN

Encarsia formosa fürkészdarázs (biol. védekezés)

Ültetéstől – virágzásig

 

KÓROKOZÓK
Mi ellen? Mit használjunk? Mikor alkalmazzuk?
Vírusok egészséges szaporítóanyag, fajta ellenállóság CSAK MEGELŐZÉSSEL
Fuzáriumos hervadás TOPSIN M

Streptomyces griseoviridis

Bacillus subtilis

Trichoderma asperellum (biológiai védekezési lehetőségek)

Begyökeresedéskor,

Hajtásnövekedéskor

Fehérrozsda DITHANE M45, AMISTAR Bimbós állapotban, Virágzás kezdetekkor
Botrítisz szellőztetés

TMTD, AMISTAR

 

2. ábra: Krizantém fehér rozsda

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
13 − kettő =