Növénytársítás a zöldséges kertben

hirdetes

Növénytársítás a zöldséges kertben

A biogazdálkodás egyik legalapvetőbb tulajdonsága, hogy tilos használni műtrágyákat és kémiai vegyszereket a termések védelme érdekében. Ám akkor felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan óvhatjuk meg ökológiai módon akár kis vegyes kertünkben zöldség terményeinket a kártevőktől, kórokozóktól? A válasz annyira egyszerű, hogy az emberek többsége nem is gondolna rá, főleg hogy a nagyipari zöldség és növénytermesztők sikeresen elhitették velünk, hogy csak akkor kapunk hatalmas (mellesleg tápértékben nulla), gyönyörű kinézetű terméseket, ha szigorúan lepermetezzük őket. Csak így védhetőek meg a szépséges zöldségek és gyümölcsök a kis gazfickóktól.

Nem igaz. Ne higgyünk a nagyvállalatoknak, mert ki vágyik arra, hogy egészséges csomagolásba burkolt méreganyagot egyen? Egy egyszerű növénytársítással ugyanazt a végeredményt érhetjük el. Illetve nem. Hiszen ezzel a módszerrel valóban egészséges, tápanyagban és vitaminokban gazdag terméseket fogunk tudni a családi asztalunkra helyezni. Akadnak olyan növények, amelyek olyan sajátos anyagokat tartalmaznak, amelyek pozitív és védelmező vagy kártevőriasztó hatással lehetnek szomszédjaikra. A kártevők, kórokozók távoltartásán túl odacsalogatják a hasznos, beporzó rovarokat és a kártevők természetes ellenségeit is, más fajok pedig összegyűjtik, ezáltal megkönnyítik a növekedéshez szükséges tápanyagok felvételét.

Ki hinné, hogy például uborka közé palántázzunk minden évben bazsalikomot, mert ez a nagyszerű gyógy- és fűszernövény, amellett, hogy jó illatot áraszt és igen ízletes, ráadásul még az uborka károsítóit is elriasztja! Tanulmányokkal bizonyították, hogy ezzel a technikával az uborka peronoszpórás és lisztharmatos betegsége szinte nullára csökkenthető! Vagy például a bab mellé palántázzunk salátát vagy káposztaféléket, elriasztják egymás kártevőit. A saláta mellé vetett retek sem fog szenvedni a földibolhától! A legjellegzetesebb illata a hagymának van, és nem csak számunkra lehet riasztó, de pl. az egerek vagy a csigák sem bírják illóolajának erős illatát, így pl. a hagymát társítsuk Pasztinákkal, Karottával vagy paradicsommal, hogy megóvjuk őket az esetleges támadóktól. A fűszer- és gyógynövények a társkultúrában elősegítik egymás jó egészségi állapotát és termőképességét, erőteljes fejlődését. A kapor pl. elősegíti a sárgarépa kelését, a burgonya pedig sokkal finomabb lesz, ha melléje köményt vagy koriandert vetünk. A borsikát pedig azért fogadjuk be a kertünkbe, mert bab mellé vetve elriasztja annak levéltetveit.

Ügyeljünk arra is, hogy azonos családból származó növényeket ne ültessünk egymás mellé, mert valószínűleg ugyanazokat a tápelemeket kívánják, mint szomszédjaik, így elveszik egymás elől a tápanyagot, satnyábbak, kisebbek lesznek, gyengébben fognak fejlődni, mi által könnyebben betegszenek meg vagy egy esetleges támadás esetén hamarabb feladhatják a küzdelmet.

További kedvező és kedvezőtlen hatású társítások:

Kedvező társnövények Őket inkább ne ültessük, vessük egymás mellé
Cékla- Káposztafélék Bab – Borsó
Paradicsom – Petrezselyem Paradicsom – Paprika
Paradicsom – Káposztafélék Paradicsom – Burgonya
Uborka – Saláta Paprika – Burgonya
Saláta – Retek Uborka – Tökfélék
Bokorbab – Paradicsom Uborka – Cukkini
Zeller – Paradicsom Hagymafélék – Bokorbab
Uborka – Káposztafélék Futóbab – Cékla
Saláta-bokorbab
Burgonya-lóbab
Saláta-bab
Burgonya-borsó
Burgonya – késői káposztafélék
Zeller-káposztafélék
Borsó-zeller
Borsó-káposztafélék
Saláta-cékla

 

A növénytársítás arra is jó, hogy elvonatkoztassunk a monokultúrás termesztés technikától és visszatérjünk nagyanyáink által jól ismert soros vetésre. A kertből kikerülő minden alkalmas növényi anyagot talajtakarásra használjunk fel, ezzel a trágyázás is kiküszöbölhető, hiszen a lebomló növényi maradványok a talajba beépülve új mikroelemekkel látják el a gyökérzetet, ráadásul hatásukra a talajélet is felélénkül, s hamarosan megjelennek a hasznos mikroorganizmusok, giliszták, akik nem engedik a talaj erózióját!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tíz + 13 =