Szilkesark a liszteske ellen

hirdetes

Nézd meg, hogyan tudod megvédeni növényeidet a liszteskétől!

A szobában és az üveg vagy fólia alatt nevelt növényeket különösképpen veszélyezteti az üvegházi moly tetű. Itt ugyanis száraz és meleg a levegő. A fehér invázió ellen távoli vidékekről jön a segítség. Növényházba való a szilkesark (Nicandra physalodes)a Peruból származó, csucsorféle növény. A paradicsomot, az uborkát és a többi haszonnövényt megmenti a liszteskétől. Két méter magasra nő, a virágai halványlilák. A legjobb a hasznos növényekkel vegyesen telepíteni. A hatása tulajdonképpen abban áll, hogy a virágai kellemetlen illatot árasztanak.

Üveg vagy fólia alatt szabadon hagyhatunk egy kis helyet a kivételes alkalmakra. Például ha liszteskeveszély fenyeget, ültethetünk oda egy-két példányt a Solanum quitoense növényből. Ez a dél-amerikai származású csucsorféle – amely egyébként más, mint a Nicandra – egy félreeső sarokban is mágikusan vonzza magához a liszteskéket. A többi növény bántatlan marad, ha ez a csali a közelben van. A szobanövények számára megint más módszer kínálkozik, ha meg akarjuk őket menteni az üvegházi moly tetű kártételétől. Ez a rovar ugyanis csak melegben szaporodik; akkor végzünk vele,

amikor akarunk. Tegyük tehát a megtámadott növényt néhány hétre a hűvösebb folyosóra vagy lépcsőházba, és tapasztalhatjuk, hogy eltűnik a fehér kísértet. Azért ne legyen 16 foknáI hűvösebb a hely, mert az már kegyetlenség. A hidegre érzékeny növényekkel ezt természetesen nem tehetjük, azokat kénytelenek vagyunk más módon, például az előzőekben leírt módszerek valamelyikével oltalmazni.

Susanne Bruns: 100 ötlet biokertészeknek

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
négy × három =