Támadnak a Vándorpoloskák

hirdetes

Támadnak a Vándorpoloskák

Szomorúan tapasztalják a kis zöldséges kertben munkálkodók, de a nagyüzemi gazdaságokban dolgozók is, hogy bizony paradicsomukat ellepték az apró fekete rovarok, amik sajnos nem tágítanak semmilyen felszólításra sem. A Zöld vándorpoloska (Nezara viridula) egy olyan invazív rovar, amely egész Magyarországon hatalmas károkat tud okozni a veteményesekben, de főleg a paradicsomon.

1. ábra: Kifejlett állat a petékkel

Ne tévesszen meg minket őkelme, ugyanis amikor azt hisszük, hogy többféle poloska szívogatja finom paradicsomunkat, akkor az valójában mind vándorpoloska. Ez azzal magyarázható, hogy a poloskáknak a fejlődési stádiumukban mindig más-más színű a lárvája. Míg a peték sárgásak vagy fehérek (és rendszerint a levelek fonákján bújnak meg), addig a különböző lárvastádiumokban a vándorpoloska lehet sárga, lehet fekete, a hátán piros és fehér pöttyökkel, majd az idősebb lárvák már félig zöldek, félig feketék, s a kifejlett állat már teljesen zöld színű. Láthatjuk tehát, hogy a megannyi színvariációjú és méretű poloska valójában egy és ugyanaz.

 

A szúró – szívó szájszervvel rendelkező poloska nyála mérgező, ráadásul előszeretettel szívogatja a növények nedvét, főleg azokét, amelyek friss nedvben gazdagok, mint a magas víztartalmú paradicsom, vagy éppen a friss, fejlődő hajtások. Emellett ürülékükkel is erőteljesen szennyezik a növények leveleit, amire rátelepszik a korompenész, s ez a fekete foltokban terjedő gomba mind egyre jobban elveszi a fotoszintézisér felelős zöld növényi részeket, minek során a növény állaga leromlik, akár annyira, hogy nem képes a terméseket kinevelni. Nem beszélve kellemetlen illatukról (büdösbogárnak is csúfolják szegényeket), amivel bizonyosan mindenki találkozott már, aki megpróbált agyoncsapni egy példányt belőlük.

2. ábra: L1: 1. lárvastádium, L2: 2. lárvastádium, L3: 3. lárvastádium, L4: 4. lárvastádium, L5: 5. lárvastádium

No de lássuk a lényeget, hogyan védekezzünk az invázió ellen? Azok, akik nem szeretnék a már pirosló paradicsomukat lepermetezni (hiszen ugye azért termeljük őket házilag, hogy ne vegyszereket együnk), azoknak az ősrégi mechanikai módszert ajánlom. Vagyis a kézzel összegyűjtést, majd elégetést. Sajnos hamar rá fogunk arra ébredni, hogy a poloskák sem buták, mert az első egyed eltávolításakor a többi szépen elinal, földre veti magát, ott pedig kereshetjük sötétedésig. Akik még ezek után is biológiai módszerekben próbálkoznak, azoknak előszeretettel ajánlom a NeemAzal nevű olajos készítményt, amely egy ökológiai gazdálkodásban bevált szer, teljesen környezetbarát, habár drága. Érdemes csapdákat kihelyezni nekik (pl. a sárga színért megvadulnak, így helyezzünk paradicsomunk vagy paprikánk köré sárga tárgyakat, hogy arra menjenek), sárga ragacslapokat vagy sárga tálkákat megtöltve vízzel. Szerencsére vannak olyan növények, amiknek az illata kifejezetten csalogatja a poloskákat, így jó messze a paradicsomunktól ültessünk levendulát vagy krizantémot, hogy illatuk elterelje a poloskák figyelmét. Akadnak olyan növények is, amelyek illata kifejezetten taszítja a kis ronda jószágokat, így a paprika vagy paradicsom mellé ültessünk hagymaféléket, gilisztaűző varádicsot vagy mentát.

Természetesen van lehetőségünk vegyszeres permetezésre is, mind felszívódó szereket, mind kontakt készítményeket is bevethetünk ellenük (pl. Karate), de ezt azért nem ajánlom, mert egyrészt az érésben lévő paradicsomot mérgezzük vele, másrészt pedig a hasznos rovarokat is kiiktatjuk kertünkből.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
2 × négy =