Tavasszal se serénykedjünk esztelenül!

hirdetes

Tavasszal se serénykedjünk esztelenül!

1. ábra: A Hortenziát is vágjuk vissza

Végre elmúltak a fagyos nappalok és éjszakák, ilyenkor minden lelkes kiskertész kiszabadul a kertjébe és serényen munkához lát: megmetszi a fákat és a bokrokat… És akkor itt álljunk is meg azonnal. Habár lelkesedésük dicséretre méltó, nem árt tisztában lenni a különböző díszcserjék visszametszési szabályaival. Vannak ugyanis fajok, amelyeket tilos kora tavasszal visszavágni, hiszen az elsők között lesz virágzásuk, gyakran még a lombfakadás előtt. Ha ebben az életszakaszukban megkurtítjuk őket, bár formásak lesznek, legszebb díszítőértéküket (a virágszirmok kibontakozását) egész egyszerűen elvesztik, hiszen nem marad a növénynek energiája a virágzásra, amikor regenerálódnia kell.

Az alig elágazó cserjéket a talajfelszíntől 10-15 cm-re vágjuk vissza, hogy bokrosodjanak (visszavágás nélkül ugyanis egy idő után elseprűsödik, kiváló példa erre a fagyal bokor). Ha olyan cserjét ültetünk, amely majd csak nyáron fog virágozni (pl. Spirea, Nyári orgona, Orbáncfű, Hibiszkusz), azt egyből a tavaszi ültetéskor arasznyira vissza kell vágni, hogy később dúsan elágazzon majd. Az üreges szárúak esetében (Deutzia, Bodza, Hólyagmogyoró) nem szemre metszünk, hanem a rügy felett 1-2cm-re, mert az üreges szár miatt, ha rügyre metszünk, a legfelső rügy elszárad.

2. ábra: A lilaakácot csak virágzás után vágjuk vissza

A kora tavasszal virágzókat az elvirágzás után, de még lombfakadás előtt kell vissza metszeni, az elöregedett szárrészeket tőből, a többi hajtásnak az 1/3-át visszavághatjuk bátran. Ebbe a csoportba tartozik az aranyvessző, a törpemandula, a japán díszmeggy, a gyöngyvirágcserje, a téli jázmin, a jezsámen és a lilaakác.

A nyáron virágzóakat egyből tél végén még a kihajtás előtt vágjuk vissza. Ide tartozik a legtöbb díszcserje (nyári orgona, csarab, kékszakáll, trombitafolyondár, mályvacserje, boglárkacserje, fagyal, loncok, sudárzsálya, gyöngyvessző, tamariska, cserjés pimpó). Az orgonához hasonló növényeket (pl. mahónia, bazsarózsa, rododendron, bangita) egyáltalán nem kell metszeni, csak a beteg vagy sérült ágrészeket távolítsuk el. Szinte egyáltalán nem kell hozzányúlnunk (maximum a száraz részeket kell lemetszeni) a kecskerágóhoz, a japánbirshez, a borbolyákhoz, a madárbirshez, a galagonyához és a tűztövishez (mondjuk ehhez amúgy sem fűlik senkinek sem a foga a hatalmas tövisei miatt J).

3. ábra: A kecskerágót ne metsszük meg

Márciusban vagy április elején essünk neki az örökzöldek sövényvágásának, amelyet kövessen minden esetben egy kiadós lemosó permetezés réz tartalmú szerrel. A leggyakoribb sövénynövényeket (Fagyal, Gyertyán, Tuják) a kora tavaszi megnyírás mellett még 2-3x az év folyamán ismételjük meg. Ne feledjük, hogy a tujákat csak tavasszal szabad réz tartalmú szerrel permetezni (lemosó permetezés), az év többi részében ne alkalmazzunk rezet, mert a tuják réz érzékenyek!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
húsz + 3 =