Télen is virágzó növények

hirdetes

A  közterületeken egyre gyakrabban lehet látni, hogy a kertészek sürögnek – forognak, serényen ültetgetnek, hogy télen is létrehozhassanak egy-egy virágzó kis szösszenetet a szürke betonrengeteg közepére, vagy főterek díszítésére. Megkérdőjelezhetjük magunkban szakszerűségüket, hiszen melyik virág vagy növény képes elviselni a téli fagyos szélsőséges időjárási körülményeket vagy légszennyezettség (téli szmog) e magas fokát?

Meg fogunk lepődni (s a kertészekben sem kell csalódnunk), de akadnak olyan növények, amelyek kifejezetten télen mutatják meg szépségüket, ők nem feltétlenül virágzatukkal, sokkal inkább tarka levélzetükkel díszítenek. Ezek az úgy nevezett téli ágyak manapság reneszánszukat élik, eredetileg a múlt század közepe táján váltak népszerűvé, sokkal előbb, mint a tavaszi virágágyak. S bár egy időre elfelejtődtek, a kor embere újra szívesen teszi színessé, „virágzóvá” a szürke téli napokat, akár virágágyakkal, akár ablakpárkányokba kihelyezett balkonládákkal, akár teraszokon fellelhető növénytartókkal.

A legnépszerűbb télen is virágzatukkal díszítő növények közé sorolhatóak az erikafélék, csarabok, árvácskák, cipruskák, később (január – február környékén) a kankalinok.

Tarka pompás levélzetükkel színesítik a mindennapjainkat a kecskerágók, a díszkáposzta (vigyázat, a levele, s nem virága díszít!), a különböző formájú és méretű borostyánok, varjúhájak, meténgek s nem utolsó sorban kedvelt fűszernövényeink (rozmaring, zsálya, stb.). Ezek a virágágyi és balkonnövények egyaránt elképzelhetőek emelt ágyas kompozícióként, ablakpárkányokba kihelyezve balkonláda elemeiként vagy teraszon elhelyezve gyönyörű cserepekbe, növénytartókba. Képzeletünknek csak a fantázia szabhat határt. Kiegészíthetjük kis kompozíciónkat apró örökzöldekkel, fenyőfélékkel, mini tujákkal.

 

Aki terebélyes kerttel rendelkezik, azok számára ültethető magyalbokor, japán dérbabér, babérmeggy, bangita, buxusok, mahónia, japán babérsom. Ezek a cserjék télen is gyönyörűen díszítenek termésükkel, levélzetükkel akkor is, amikor a körülöttük lévő fák és bokrok már lehullajtották leveleiket és üresen állna kertünk.

Látható tehát, hogy nincs az évnek olyan időszaka, amikor a természet cserbenhagyna bennünket látvány szempontjából, hiszen a vörös levelű varjúhájak, a rózsaszín virágú erikák, lila-kék-sárga virágú árvácskák, a sárga tarka levelű kecskerágók, esetleg a tűzpiros termésű magyalbokrok még ebben a búskomor ködös párás hűvös nyálkás időszakban, akár novembertől a következő év márciusáig is kiemelkedő látványt tudnak számunkra, az emberek számára nyújtani!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel”

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
5 × öt =