Ültess paprikát!

hirdetes

Ültess paprikát! Szép lassan itt van a paprika és a paradicsom szezonja, de nem ám csak a zöldségesnél vagy a piacon lehet őket beszerezni! Sokkal izgalmasabb, ha mi magunk vetünk magról vagy palántázunk például paprikát. Előnye, hogy a legtöbb kerti talajban megterem, csak a nagyon homokos talajt nem szereti, mert ott könnyedén elfolyik az esővíz, márpedig a paprika igencsak vízigényes zöldség! Ha magról vetjük, akkor azt már március végén érdemes megtenni, természetesen fóliába, majd a magokat kikelésük után áttűzdelni kis cserepekbe, s egészen a kiültetésig (május vége) azokban nevelgetni. Palántanevelés során vigyázzunk a Rizoktonia palántadőlés kórokozóival, mert a megbetegedett növényeket sajnos nem lehet megmenteni, villámgyorsan ki kell hajítani cserepestül.

1. ábra: chili paprika

Vásárolhatunk paprikát palántáról is, ezzel megspóroljuk a magvetés kényelmetlenségét, illetve ha nincs fóliánk, akkor csak az ablakpárkány marad. Tudva levő, hogy az egyik leg napfényigényesebb növényünk, így kiültetéskor ügyeljünk arra, hogy lehetőleg egész nap süsse őt a Nap, öntözés szempontjából pedig (amennyiben nincs csepegtetőrendszerünk) napi kétszeri bőséges vízellátás segíti elő legjobban a fejlődését. Talaját tekintve legideálisabb számára a morzsás szerkezetű, humuszban gazdag talaj, amelyet előző ősszel alaposan szerves trágyázzunk meg, vagy előveteményeként olyan növényt ültessünk, amely jó zöldtrágyanövény (visszaforgatásával tápanyaggal ellátja a talajt). Előveteményként tehát jó neki a bab, borsó, lencse, zöldtrágyanövényként pedig a spenót vagy a mustár (rövid ideig). Termesztése során tartsuk meg a megfelelő sor és tőtávot (30x30cm minimum), de ne feledkezzünk el a megfelelő vetésváltásról sem (a paprika helyére minden évben más kerüljön, ugyanoda paprika csak 5 évente érkezzen). Ne ültessük a paradicsom, burgonya és a lucerna szomszédságába, mert azonosak a kártevőik és a kórokozóik.

2. ábra: paprika lisztharmat

 

Ha tudjuk, hogy kertünkben sok a talajlaki kártevő (lótücsök, pajorok, drótférgek), akkor a kiültetés előtt érdemes talajfertőtlenítést végezni (Basudin G 100m2-re 35dkg, a szert a talajra egyenletesen ki kell szórni, majd beforgatni). Ezt a műveletet nem közvetlenül a kiültetés előtt, hanem már előtte minimum 1 hónappal végezzük el. A tenyészidőszak alatt számos kártevővel és kórokozóval találkozhatunk, de szerencsére csak igen kevés veszélyezteti igazán paprikánkat. Előfordulhatnak bakteriális megbetegedések, ezek azért veszélyesek, mert belül rothasztják el a termést, míg a paprika héja ép marad, így már csak későn vehetjük észre a bajt. A paprika lisztharmat az egyetlen olyan lisztharmatbetegség, amire nem jó a kén tartalmú vegyszer. Leveleken fehér foltok, de már ekkor védekezzünk, ne várjuk meg a durvább verziót. Fundazol 50WP vagy Thiovit ajánlott permetezéskor.

A Fuzáriumos gombafertőzés a növények fonnyadásával, levelek összesodródásával jár, amelyek elsárgulnak, majd lehullnak, minek következtében nem tudja a növény kitermelni a termést. Ennek a gombának a száraz, meleg időjárás kedvez, a fertőzött példányoknak nincs helyük a kertünkben! Ne tévesszen meg bennünket a paprika termésén található Napégés, ez ugyanis nem betegség, nem kell tehát egyből vegyszerhez nyúlnunk. A paprika csúcsán vagy annak környékén jelentkező foltok minden bizonnyal napégés következményei.

3. ábra: napégés paprikán

 

Kártevők közül megtámadhatják a levéltetvek, ezek sajnos nem csak szívogatnak, de a vírusbetegségeket is terjesztik, így a paprika legveszedelmesebb kártevői! A többi kártevő (kukoricamoly, takácsatka, meztelen csigák, bagolypillék hernyói) kártétele elenyésző, ezek ellen ne permetezzünk, mert a vegyszeres paprika több kárt csinál szervezetünkben, mint bármely meztelen csiga!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
18 − tizenkettő =