Ültetés és palántázás

hirdetes

Palántázás,de mibe és hogyan?

 1. tejes doboz alja
 2. WC papír guriga
 3. újságpapír
 4. papír tojás tálca
 5. mignon papír
 6. papírtörlő
 7. papír ültetőtálca
 8. citrushéj
 9. tojáshéj
 10. láda
 11. műanyag kávés pohár
 12. tejfölös pohár
 13. ültető sejttálca
 14. ásványvizes flakon

Ültető közeg:   föld+homok és szerves trágya keveréke vagy palántaföld, ez lazább szerkezetű és fertőtlenített talaj. Ehhez is keverj 1/4 rész tiszta homokot vagy perlitet, hogy a kis gyökerek könnyen meg tudjanak kapaszkodni a laza talajban. Ha nem palántázó földet használsz, akkor ajánlatos fertőtleníteni. Tedd a földet egy fém tepsibe és dugd a sütőbe 200 fokon egy 20 percre!

Ültetés előtti nap gyógynövény keveréket lehet használni, amiben a magokat beáztatjuk, ami cickafark,macskagyökér, pongyola pitypang, csalán, tölgyfakéreg és kamilla keveréke. A kamilla és a cickafark hatóanyagai gátolják a káros baktériumok és gombák növekedését. A többi összetevő jótékonyan hat a gyökeresedésre és ellenállóvá teszi a csíranövényeket.

Milyen magokat hajtass előre?
A meleg igényűeket , mint például a paprika, padlizsán, uborka, dinnye. A paradicsom szintén előnevelhető, bár a szabadföldben is sikeresen termeszthető. Virágok közül a petúnia, lednek, de akár a hajnalka is előnevelhető.

A vetés úgy történik, hogy megtöltjük az edényünket 3/4 részig a föld keverékkel, majd tömörítjük pl. egy pohár aljával és erre helyezzük rá a magokat, majd kb 1 cm földdel megszórjuk. Szórjuk meg a talajt egy kis őrölt fahéjjal a fertőtlenítéshez. Spriccelővel jól benedvesítjük, majd átlátszó fóliát vagy üveglapot teszünk a tetejére. Fény nem kell neki, csak meleg hely,
pl: radiátor teteje. Mindennap ellenőrizzük a nedvességet, ne tocsogjon!

Amikor kikeltek, és legalább 2 sziklevéllel rendelkeznek, kezdődik a tűzdelés. Tápdús talajjal töltsük meg a kis edénykénket és egy tompa késsel óvatosan nyúljunk a gyökér alá és helyezzük bele az előre elkészített, meglocsolt talajba. Óvatosan nyomkodjuk le körülötte. Néhány nap alatt túlteszi magát a sokkon.Ha már eleve osztott helyre lett ültetve, akkor a két növényke közül távolítsuk el a gyengébbet, dobjuk el vagy ültessük külön edénybe. Megkezdhetjük a heti tápoldatozást. Ha a magok nem kaptak gyógynövényes kezelést, akkor szűkség lehet a palánta dőlés elleni permetezésnek Dithane M45 2%-os oldatával való beöntözés, vagy zsurlótea főzetével öntözzük meg!

Ha a palánták megerősödtek, felnőttek, akkor mielőtt kiültetnénk őket mindenképpen szoktatni kell, edzeni a külső hőmérséklethez. Kitenni a szabadba, majd bevinni néhány óra múlva és egyre hosszabb ideig maradjanak kint. Amikor már éjszakára is kint maradt, akkor már ki lehet ültetni.
Fajtánként változó,hogy mikor kell kiültetni őket. A zacskó hátulján jelezve van minden fajtánál.

Okos Kert és Otthon Magazin FB ÉLŐADÁS 2018. január 30.

PET palackból ön-itató ültető edény:

Ha Te is szeretnéd a Kertészeti Holdnaptárt naptárt  megkapni, akkor itt tudsz rájelentkezni. Minden szombaton küldjük a következő hetet!

[woocommerce_my_account]

Iratkozzon fel Ön is az Okoskertész hírlevélre!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
1 × 4 =