Így lesz gyönyörű a verbéna virágom!

hirdetes

Így lesz gyönyörű a verbéna virágom!

Gyönyörűen kivirágzott Verbénákkal (Verbena x hybrida) lehet találkozni a díszfaiskolákban, virágboltokban, amelyek biztosan arra ösztökélnek bennünket, hogy örvendeztessük meg az otthoniakat ezzel a szépséggel. A Vasfűként is ismeretes egynyári balkon és ampolnanövény annak ellenére, hogy Dél-Amerikából származik, hazánkban szerencsére kitűnően érzi magát, s ha jól boldogulunk vele, akkor egész nyáron át folyamatosan hozza nekünk ernyős virágait. Ám ahhoz megfelelő körülményeket kell biztosítanunk számára. Nézzük, hogyan?

Az első, és legbanálisabb trükk, az elnyílt virágok eltávolítása, ugyanis hasonlóan a petúniához, a verbéna is annál bokrosabb (ezáltal annál több virágzó hajtást hoz) lesz, minél gyakrabban csípjük vissza a végeit. Nem mellesleg egy vérbeli kertész már csak esztétikai okokból sem hagyná a növényen az elnyílt virágokat (kivétel ez alól a nárcisz és a jácint, náluk meg kell várni a visszavágásig, míg az egész növény virágostul, levelestül elhervad).

Nagy kérdés hogy árnyékos vagy napos helyre tegyük e. Sokak szerint igazán szépen csak árnyas vagy félárnyékos helyen fog fejlődni, ám de virágzásához szüksége van a megfelelő napsütésre illetve melegre, ezért azt tanácsolom, hogy a legjobb fekvés számára, ha olyan területre helyezzük, ahol délelőtt éri a napsütés, ám déltől szigorúan árnyékba kerüljön. Vízigénye igen magas, főként virágzási időszakban. Az sem mindegy, hogy például kerti ágyásnövényként ékesít e avagy ampolnában, ugyanis ez utóbbiban hamarabb kiszáradhat, így naponta kétszer is (reggel és este) kapjanak langyos, lehetőleg esővizet. Ha megtehetjük, kerüljük a csapvizet, amely könnyen elmeszesítheti a talajt, ettől növényünk senyvedni fog. Amikor már kellően megerősödtek a tövek, akkor kerti talajnál ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, mert a nedves talaj könnyű szaporodási felülete lehet a gombás megbetegedéseknek.

Tápoldatozásra akkor van szüksége, ha balkonnövényként vagy ampolnában tölti el az egyetlen nyárját, mert ebben az esetben az állandó öntözés hatására könnyebben kimosódnak a tápanyagok, de elég csupán hetente egyszer virágos tápoldattal megönteni.

Annak ellenére, hogy egynyáriként árulják, a Verbéna valójában átteleltethető, vagyis máris nem egynyári kategóriába sorolható. Érdemes télikertbe vagy üvegházban megpróbálkozni a teleltetésével, lényeg, hogy világos helyen nagyobb sikerünk lehet! Szaporíthatjuk magról is, de annyira macerás, hogy inkább a palántázást ajánlom mindenkinek. A magokat február végén, március elején vethetjük fagymentes helyre cserépbe vagy ládába, majd a palántákat május közepén már kiültethetjük a kertbe vagy balkonládába az erkélyre. A palántákat 25×25 cm sor és tőtávolságra ültessük el, vagy egy balkonládába két-három tőnél többet ne ültessünk egymás mellé.

A verbéna gyógynövényes változata, az igazi vasfű, állítólag a szerelmi bájitalok ősi összetevőjeként is ismeretes volt. Neve onnan ered, hogy erős, robosztus hatása van (vas-fű), hiszen nem csupán gyulladáscsökkentőként tartják számon, de méhösszehúzó, tejserkentő és fájdalomcsillapító hatása is van. Azonban nehogy megpróbálkozzunk a kinemesített fajták gyógynövényként való felhasználásával! Őket hagyjuk meg inkább szívmelengetőnek J

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
öt + 11 =