Virágozzon a teraszunk!

hirdetes

Virágozzon a teraszunk!

Itt a tavasz, most már kérlelhetetlenül bebizonyította, hogy megérkezett. Ezt tapasztalhatjuk, ha ellátogatunk a legközelebbi díszfaiskolába vagy nagyáruházba és meglátjuk a milliónyi rikító, csodaszép, mosolyra hangoló virágzó egynyári kínálatot (amiben akár könnyen el is tudunk veszni). Lássuk, melyek a legjobb választások a különböző típusú helyekre, illetve honnan vásároljunk nagy biztonsággal!

Honnan válasszunk?

Kezdjük a honnan kérdéssel. Sok helyen láttam kirakva egynyári választékot (piacon, útszélén zöldségesnél, díszfaiskolákban, nagyáruházak polcain, virágboltosoknál). Amit én személy szerint ajánlani tudok ezek közül, az a virágbolt és a díszfaiskola. Ezeken a helyeken ugyanis profi hozzáértő kertészek kezelik a pici palántákat nap, mint nap, míg pl. a nagyáruházakban sokszor nem találkoztam kertésszel csak kiadják a helyben – egyébként kiválóan- dolgozóknak, hogy öntözzék meg néha őket, így gyakran csak tocsognak a vízben, sőt a silányabb példányokat szépen kiárulják fél áron, csak sajnos ezek gyökerei gyakran már visszafordíthatatlanul elrothadnak addigra. Zöldségeseknél is gyakran találkozom megvásárolható palántákkal, ám ezeket a növényeket sokszor csak felülről spriccelik vízzel, hogy csillogóbbá tegyék, ám így leveleik és virágzatuk megéghet (amint azt tapasztaltam is).

Mit válasszunk?

Ez egy összetettebb kérdéskör, ugyanis személyre szabott (illetve terasz elhelyezésre szabott). Egy ablakpárkány, amelyet egész álló nap tűz a Napocska, nem ültethető be pl. Begóniával vagy virágcsalánnal, mert ezek köztudottan az árnyékot kedvelik. Ilyen helyre inkább a petúniát, a muskátlit és a büdöskét szoktam ajánlani, esetleg fűszernövényeket. Ez a táblázat könnyen eligazít minket, hogy árnyékos, félárnyékos vagy napos fekvésű teraszunkra, ablakpárkányunkba milyen egynyárit érdemes ültetnünk. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a mi teraszunk melyik típusba tartozik, akkor érdemes egy hétvégi napon megfigyelni, hogy a Nap állása mennyi időre borítja fénybe az adott területet.

 

Napos fekvés Félárnyék Árnyékos
Büdöske Kankalin Begónia
Muskátli Árvácska Virágcsalán
Petúnia Impatiens (nemesített) Verbéna
Hagymásak (tulipán, jácint) Muskátli Hortenzia
Mézike Petúnia Pistike (Nebántsvirág)
Árvácska Gumós begónia Impatiens (nemesített)
Margitvirág Bakopa Lobélia
Záporvirág Cserjés margitvirág Fukszia
Fűszernövények Bőrlevél Leánykökörcsin
Porcsinrozsa Kakassarkantyúka Gólyaorrfélék
Harangvirág Szúnyogvirág Szívvirág
Hibiszkusz Azálea Azálea
Leander Rododendronok Rododendronok

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
három × egy =